Sunday, January 24, 2016

Pieniä poikia

Oivuska on jo 1 v. 8 kk. Sen uusin taito on varpaillaan kävely. Tosi ylpeänä se yhtenä aamu hipsutteli ympäri huushollia. Ja toki pitää kävellä varpaillaan myös isoon pussilakananunnuun kietoutuneena.


Oiva on myös alkanut juttelemaan. Ennen joulua se sai putket ja silloin selvisi, että molempiin korviin oli syksyn aikana kehittynyt liimakorva. Ihmettelinkin, että miksi niin paljon kesällä puhunut poika oli syksyn jälkeen niin hiljainen. Luulin, että motoriset taidot vain kehittyvät nyt vuorollaan, mutta syynä olikin, ettei lapsi kuullut juuri mitään.


No mutta nyt juttua riittää. Sanoja on paljon, ja toki keskeisimmistä lähdetään liikkeelle: isi, äiti, kakka, tutti, kyytiin, lentää, auto, vauva, anna, maito, ruoka, karkki... Tänään Oiva sanoi "tässä on kirjaa (kirjoja)". Eka lause taisi olla "anna maitoo". Mutta mukava juttu, että puhetta rupeaa tulemaan, niin ei tarvitse itkemällä kertoa asioitaan.

Oltiin äsken Oivan ja Taimin kanssa ulkoilemassa. Lunta oli satanut valtavasti ja lisää tuiskutti edelleen. Oiva ei oikein ole pulkkailun ystävä, kun on vaarana kaatua, ja lunta voi mennä naamaan, ja muutenkin lunta tuiskuttaa, ja vähän jännääkin se on. Mutta saatiin me sentään postit haettua.


Toukolainen on sairaana. Se heräsi perjantaina haukkomaan henkeään ja sehän oli kurkunpääntulehdus. Lauantaina se sai ilmeisesti enterorokon, joka oli ollut pikkuveljelläkin, sillä kurkku oli tosi kipeä ja kuume nousi. No, nyt odottelemme pilkkuja. Tänään se on jo kyllä paremmassa kunnossa ja jaksaa pelatakin kännykällään. Touko sai Kaapon vanhan kännykän, kun Kaapo sai synttärilahjaksi uuden. Nyt se on ihan koukussa johonkin peliin ja kännyaikaa pitää todella vahdata, muuten se pelaisi aamusta iltaan.


Toukolainen rakastaa telinevoikkaansa ja käy ihan mielellään myös fudiksessa. Touko on ketterä poika ja selkeästi tuo Temppis on edemmän sen juttu kuin fudis, mutta kivoja harrastuksia molemmat. Nyt talvikaudella ne pelaa kouluvuorolla myös korista, lentistä ja säbää ja joka kerta niillä on myös temppurata.


Toukolla tuli perjantaina täyteen 100 päivää eskaria. Sitä olisi juhlittu eskarissa, mutta koska lapsi oli sairaana, päätimme juhlia illalla kotona siskon treenien jälkeen. Touko laati ostoslistan, jossa oli vähän jokaiselle jotain:


APESINMEHU
PIARI
SIPIST
KARKI
TEV
PIKUPLA


Lisäksi saimme siskon leipomia sämpylöitä ja kaupan sushia. Kaikki innostuivat lopuksi vielä esiintymäänkin, vitsejä, tanssia, temppuja ja hassuttelua, joten ihan hyvät juhlat saimme kasaan ihan näin omin voiminkin.


Teemme tässä samalla Kaapon kanssa matikkaa. Ja enkku pitäisi lukea. Oiva nukkuu ja Kanerva on S:n kanssa laskettelemassa. Minä olin eilen K&K:n ja Taimin kanssa ja tänäänkin meinaan mennä.


Kaapo on ulkoillut paljon nyt lumien tultua. Ne käy kavereiden kanssa luistelemassa, hiihtämässä ja pulkkamäessä. Ja joku lumilinnaprojekti niillä on aina vireillä. Nyt niiden pitäisi korjata Kanervan kanssa K:n ja S:n tekemä hyndä.


Kaapo tykkää siitä Temppiksestä myös tosi paljon. Torstaina pääsimme Omapomppuun ja oli ihana katsoa, miten kivaa niillä oli. Tuo teline-tramppa on kyllä huippu harrastus. Ohjaajat on ihania ja jokainen lapsi saa kehittyä omaan tahtiinsa, sillä mitään kilpailuja ei ole. 16 kertaa syksyllä ja 16 kertaa keväällä ja Omapomput päälle.


Myös laskettelu on Kaapon rakas harrastus. Tänä talvena me ollaan uskallettu jättää ne E:n kanssa kahdestaankin rinteeseen, kunhan joku vie ja joku hakee. Ne hyppelee hyndistä ja kuvaa videoita.


Kaapolla on paljon kavereita. E:n kanssa ne tosiaan skimbaa ja käy temppiksessä, R:n kanssa niiden yhteinen juttu on piirtäminen ja A:n kanssa puolestaan hassuttelu, laskettelu ja temppis. Ja toki nuo 9-10-vuotiaat pojat pelaakin, kännyllä pädillä, tietsikalla ja konsolilla, eli millä vaan. Onneksi Kaapo ja nämä sen kaverit on liikkuvia ja leikkiviä lapsia ihan luonnostaan, joten niitä ei tarvitse patistaa pulkkamäkeen. Meidän pihassa ja naapurustossa on sitten vielä J, O, A ja A, ja etenkin kesäisin ne pyyhältää pitkin Tillinmäkeä ja rantaankin ne pääsee itse fillareillaan. Ja kesäisin ne käy myös hyppimässä pyörillä tässä lähellä montuilla.


Kaapo ja Touko on molemmat taitavia erilaisten tietsikkaohjelmien käytössä ja myös kouluhommat sujuvat. Oiva on myös fiksu ja luonteeltaan varsinainen hassuttelija. Se harrastaa tilannekomiikkaa ja hurmaa hymyllään kaikki.


Ihania pieniä ukkoja nämä meidän 1-, 6- ja 10-vuotiaat!

No comments:

Post a Comment