Tuesday, November 20, 2012

Syysruokia

Olen tyhjentänyt kuivakaappeja ja pakastinta muuton vuoksi. On ollut jännittävää keksiä ruokia kotoa löytyvistä aineksista. Olen ollut jo pian pari viikkoa aamuvuorossa, joten minun kontolleni on jäänyt illallisen valmistus. Perussettiä meillä tarha/eskari/koulu/työpivän jälkeen on

1. Jauhelihakastike (tomaattipohjainen tai ruskea kastike) ja pasta

2. Uunilohi + kerma/ruokasoosi + kasvikset uunissa

3. Nakit/kalapuikot + ranskikset/röstiperunat/lohkoperunat/ritiläperunat

4. Kanafilesuikaleet + tikka masala / kerma / tomaattikastike / thai curry + riisi

5. Pinaattiletut

Ja kasviksina sitten jäävuorisalaattia, miniluumutomaattia, suippopaprikaa (sitä saa nyt edullisesti), pikkuporkkanoita, kurkkua tai tomaattia. Ruoka valmistuu aina puolessa tunnissa.

Mutta nyt olen tehnyt vähän eksoottisempiakin virityksiä:

-Linssipadan, johon laitoin paketin punaisia linssejä, valkosipuli, yrttimaustettua tomaattimurskaa ja lenkkimakkara. Linssit kannattaa laittaa edellisenä iltana likoomaan, jotta ruoka valmistuu ripeästi. Keitin linssit ja paistoin samalla pannulla valkosipulilla maustetut makkarakuutiot. Kaadoin pannuun linssit, makkaran, lisäsin tomaattimurskan ja lämmitin. Valmista alle puolen tunnin.

-Tänään tein jauhelihasienipiirakan, sillä löysin kaapista säilykesieniä ja pakastimesta valmiin piirakkapohjan. Pistin eilen sulamaan otetun taikinan vuokaan, ruskistin jauhelihan, lisäsin sekaan sienet ja kippasin pohjan päälle. Tein ja maustoin munamaidon ja kaadoin päälle. Uunissa puolisen tuntia. Onneksi Minikääpä väritti, Toukolainen treenasi taas kirjaimia ja Taimi hääräsi kahvipaketin kanssa. Kääpäkin tuli hyväntuulisena kaveriltaan ja soitteli viulunsa.

-Eilen söimme iltapalaksi jätskiä, mansikoita ja punaviinimarjoja. Tänään meinaan tehdä lopuista marjoista kiisselin.

No comments:

Post a Comment