Thursday, December 30, 2010

Torttujuhlat

Laitoin Toukolaista päikkäreille, kun kuulin naapurihuoneesta supattelua. Kääpä ja Minikääpä hommailivat jotain, ehkäpä jopa jotain kiellettyä.

Kääpä sai siis toissapäivänä oman huoneen. Siirsimme kirjastohuoneen askartelupöydän lastenhuoneeseen ja Käävän sängyn kirjastoon. Raivasin myös muutamalle hyllylle tilaa Käävän tavaroille. Pöydäksi se sai lastenhuoneen työpöydän ja nyt sillä on ihan isojen likkojen huone. Tänään olikin seinille liimailtu lappuja, joissa luki "Kiitos omasta huoneesta, Katja ja Kalle!" Sain myös itse tehdyn kirjekuoren, jossa oli sama viesti sydämenmuotoisella paperilla. Lastenhuoniin oli sen sijaan ilmestynyt "Pääsy kielletty!" -kyltit.

Kääpä siis vaikuttaa tyytyväiseltä.

Harmiksemme Toukolainen oppi sitten eilen avaamaan ovet ja pääsee näin luikahtamaan edelleen Käävän kainaloon. Tänään ne sippasivat kyllä helposti, sen verran vilskettä oli torttujuhlissa. Lapset nukahtivat ennen hamstereita, joiden kanssa Touko nykyään viettää yöt. Joskus se herää keskellä yötäkin etsimään hamstereitaan, Zhu Zhu petsejä: "Missä on?" lapsi kyselee unenpöpperöisenä.

Käävät valmistelivat juhlia koko päivän. Ensimmäisinä valmistuivat kaksi 1 m^2 kokoista jättiläisjoulutorttua, jotka oli askarreltu joulupukin tuomista värillisistä aanelosista. Jos minä antaisin sinulle pinon papereita ja rullan maalarinteippiä, osaisitko väkertää siitä jättiläistortun? Minä en, mutta onneksi nuori polvi on edeltäjäänsä neuvokkaampaa.

Lapset olivat ihan innoissaan aikaansaannoksestaan esitellessään ensimmäisen tuotoksen. Käävät keksivätkin sitten järjestää aiheesta oikein juhlat. Saimme vielä yllätysvieraiksi Mummon ja Papan. Ja näin juhlat etenivät:

Ensin leikittiin muutama klassikkoleikki. Torttuhipassa yksi on hippa ja saadessaan jonkun kiinni, henkilö menee lattialle torttuasentoon. Kiinnijääneen voi pelastaa painamalla navasta ja huutamalla "Torttu!". Seuraavaksi leikimme "Torttu nukkuuta".

Sitten seurasi arvonta. Kääpä oli kirjoittanut lapuille kaikkien osallistujien nimet, joista nostettiin kaksi. Lapuista tuli Äiti ja Kanerva. Seuraavaksi nämä kaksi arpoivat keskenään kaksi lappua, numero nelosen ja kutosen. Nelospalkinto oli itse tehty tonttulakki (ei torttu-), jonka sai Kääpä ja kutospalkinnoksi sain Käävän askarteleman toukan.

Arvonnan jälkeen laulettiin "Torttu tuli talohon" ja "Torttu lähti matkaan kelkassansa kukko". Sitten olikin aarteenetsintää. Käävät olivat tehneet jokaiselle osallistujalle nimikoidun kartan. Ne oli teipattu kartonkiin ja Kääpä lähetti kunkin vuorollaan matkaan. Minun aarteeni oli uunin peltilokerossa, Papan lastenhuoneessa, Mummon Käävän huoneessa, Miehen leikkiuunissa ja Minikäävän sohvan takana. Kaikki aarteet oli pakattu itse tehtyihin taskuihin ja kussakin niistä oli paperista taiteltu joulutorttu. Jokainen sai eri värisen.

Aarteenetsinnän jälkeen otettiin muutama kierros Torttujuoksua. Siinä kierrettiin niitä jättiläistorttuja kahdeksikon muotoista rataa. Minä olin varannut lapsille kirjapalkinnot: Kääpä sai Mikko Mallikas lapsenvahtina, Toukolainen Tipu Topakan ja Miniäinen Valintamyymälän arvoituksen.

Sitten olikin jo aika siirtyä herkkupöytään. Olimme leiponeet Käävän kanssa, yllätys, yllätys, joulutorttuja. Kääpä leikkasi ne itse puoliksi, leikkasi niihin viillot, laittoi hillot ja voiteli, mutta itse taittelu oli eskarikäävälle vielä liian haastavaa. Mutta ensi jouluna sekin jo sujuu. Samalla katsoimme Mummon ja Papan kanssa kuvia vuodelta 2009 sekä Isomummolle tehdyn albumin.

Olipa se ilta. Kiitos torttujuhlista, Kääpä ja Minikääpä!

No comments:

Post a Comment