Thursday, June 29, 2017

Teologiaa

Olen opiskellut viime vuodet työn ohessa teologiaa. Opinnot alkaa olla siinä määrin loppusuoralla, että voisi vähän nivoa kokoon, mitä on tullut opittua.

1. Uskontotiede 10 op

Luin uskontotieteestä yleisen teologian perus- ja aineopinnot. Perusopinnoissa kahlattiin läpi Smartin Uskontojen maailma. Se oli ihan avartava kokemus. Aineopinnoissa syvennyttiin kolmeen teemaan: ateismiin, islamin hallintaan ja turvallistamiseen sekä naisnäkökulmaan teologian historiassa.

2. Eksegetiikka 10 op

Eksegetiikka on Raamatun tutkimusta. Itselläni on kohtalaisen huterat tiedot Raamatusta, sillä en ole lukenut uskontoa lukiossa. Raamatun kyllä luin joskus läpi. Eksegetiikassa käsiteltiin erialaisia tutkimusmenetelmiä sekä eri Raamatun kirjojen sisältöä. Perus- ja aineopintojen opintojaksossa sai ihan hyvän kuvan kokonaisuudesta. Jonkin verran perehdyttiin myös arkeologisten tutkimusten tuloksiin, mitkä olivat oikein mielenkiintoisia.

3. Käytännöllinen teologia 10 op

Käytännöllisessä teologiassa tutustuttiin kirkollisiin toimituksiin, jumalanpalveluksen sisältöön, liturgiikkaan, sielunhoitoon ja rippikoulutyöhön.

4. Kirkkohistoria 10 op

Kirkkohistoria oli näistä peruskursseista ehkä mielenkiintoisinta. Käytiin aika laajasti Euroopan historian kehityslinjoja sekä Suomen historiaa läpi. Kirkon rooli yhteiskunnassa on vaihdellut vuosien saatossa. Mielenkiintoista oli perehtyä esimerkiksi köyhäinhoitoon.

5. Systemaattisen teologian näkökulmia 10 op

Kurssi oli kaksiosainen. Ensimmäisessä perehdyttiin kaikkiin systemaattisen teologian osa-alueisiin ja toisessa sitten uskonnonfilosofiaan, joka on pääaineeni. Molemmilla kursseilla piti kirjoittaa essee. Uskonnonfilosofiaan liittyen tarkastelin tieteen ja uskon suhdetta. Käsitettelin Kuhnin tieteenfilosofiaa ja siihen liittyviä käsitteitä paradigman muutos ja normaalitieteen kausi ja sen jälkeen erilaisia näkemyksiä uskonnollisista uskomuksista, kuten evidentialismi ja fideismi. Esittelin Wittengsteinin käsityksen uskonnollisesta kielestä kuvina.

6. Heprea 10 op

Hepreaa opiskelimme yhdessä Oiva-vauvan kanssa. Ajoimme autolla Kauklahteen ja menimme sieltä junalla yliopistolle. Syksyllä oli aluksi mukana luennoilla, mutta 6 kk täytettyään pääsi yliopiston lapsiparkkiin. Palasin töihin tammikuussa ja jatkoin vielä hieman opiskeluja työn ohessa. Viimeinen tentti taisi olla maaliskuussa.

7. Uskonnonfilosofia 75/80 op

Uskonnonfilosofia oli ihan huippua! Tein ensin gradun ja sitten vasta aloitin varsinaiset uskonnonfilosofian opinnot - olisi toki kannattanut edetä toisin päin. Tein muutamia kirjatenttejä, joissa perehdyttiin uskonnolliseen kieleen, uskon ja järjen suhteeseen, mannermaiseen ja analyyttiseen uskonnonfilosofiaan ja uskonnollisiin kokemuksiin ja tunteisiin. Graduni kirjoitin vanhoillislestadiolaisten ehkäisykiellosta. Tarkastelin sitä yksilöllisenä valintatilanteena ja hain filosofisia perusteluja sille, miksi kieltoa tulisi noudattaa tai olla noudattamatta. En ottanut kantaan dogmatiikan alaan kuuluvaan perusteluun siitä, miksi itse kielto on olemassa, vaan tarkastelin lähinnä eettisiä ja moraalisia näkökulmia.

8. Soveltavat 20 op + valinnaisia teologian opintojaksoja 15 op puuttuu

Näiden opintojen parissa jatkan syksyllä. Näillä näkymin suoritan A2-linjan soveltavat opinnot ja keskityn hallintoon ja johtamiseen. Muutaman valinnaisen kurssin saan vielä itse valita - vähän houkuttaisi ajatus vaihtoon lähtemistestä, mutta se on aika iso rumba meidän perheelle. Mutta katsotaan nyt - jos K haaveilee Tylypahkasta, minä haaveilen Oxfordista.

No comments:

Post a Comment