Thursday, December 15, 2011

Joulunalusaikoja

Nyt onkin tapahtunut niin paljon kaikkea, etten oikein edes tiedä, mistä aloittaa. Taimi tuossa huutelee vieressä, joten ei tulle pitkä postaus.

Portaita alas leijaili juuri kaksi lappua tontulta, joissa kyseltiin joululahjatoiveita. Tärkein on tietenkin se asunto, mutta yritin nyt pitäytyä vähän pienemmän kaliiberin hankinnoissa.

Kääpä on tosiaan päättänyt avustaa Joulupukkia. Se sai tänään idean, kun Taimin uusi tuttipullo hajosi, kun minä ääliö jätin sen rattaiden alakoriin pistäessäni ne kasaan. Kääpä mutisi salaperäisenä tonttuhommistaan.

Tänään olikin paljon jouluista tapahtumaa. Me olimme ensin Taimin ja poikien kanssa puiston joulujuhlassa. Saimme laulaa, riisipuuroa ja sekametelisoppaa ja lopuksi pojat tekivät vielä kuusenkoristeita. Sitten kauppaan, Käävän läksyt ja viulu ja pian sitten koko remmi matkaan. Miehellä on parhaillaan pikkujoulut, joten pääsin Käävän viulutunneille Minikäävän, Toukolaisen ja Taimiston kanssa. Olosuhteisiin nähden meni hyvin, mitä nyt Miniäinen kupsahti päälleen tuolilta.

Käävällä oli illalla vielä koulun joulujuhlat, mutta koska ekaluokkalaiset eivät esiintyneen, me muut leivoimme sillä välin joulutorttuja. Kääpä ja Miniäinen taisivat kumpainenkin vetäistä viisi, mikä on ihan hyvin 20- ja 15-kiloisille.

Tällä viikolla olen todella saanut nauttia noista kääpäläisistäni. Maanantaina pääsimme koko porukka Minikäävän kanneltunnille ja kuulimme, miten se soittaa "tikka puuta koputtaa, jänö laukkaa laputtaa, myyrä kolosta kurkistaa, hiiri juosta kirskuttaa". Orava siinä tekee jotain myös, mutta sitä en koskaan muista. Runokin lausuttiin:

Tonttu kiertää kartanoa
Tonttu kiertää kartanoa
Kurkistaa ikkunasta
Kurkistaa akkunasta
Kuuntelee
Kuulostelee
Painaa ovikelloa
Ring rong
Vääntää ovenkahvasta
Kipittelee rappusia kellariin asti

Saman runon sekä Porolaulun Minikääpä esitti meille Korkeasaaressa sunnuntaina. Lojuimme säkkituoleissa ja lapset esiintyivät. Kääpä lauloi Arkajalan, Toukolainen Hämähäkin ja M-serkku lausui Staikussa oppimiaan runoja. Hienoja esityksiä olivat kaikki!

Reissu oli muutoinkin onnistunut. Kissaeläimet olivat oikein valppaina ja testin mukaan minä olen Aasian leijona ja Mies ilves. Viihdyimme myös pitkään trooppisissa olosuhteissa. M-serkku kärräsi Toukolaista koko reissun ja Toukolainen oli onnessaan, kun sai olla pieni. Minulle ehdoton kohokohta oli kamelin juoksu. Ne luulivat saavansa ruokaa auton lähestyessä aitausta ja äityivät villiin juoksuun. Oletteko nähneet? Se oli ihan mahtavaa!

Treffasimme Mustikkamaalla kymmeneltä ja jouduimme lähtemään kiireellä puoli kolmelta, sillä Kääpä oli kutsuttu pikkujouluihin. Olimme tietenkin unohtaneet lahjan kotiin, joten se valitsi viemisiksi tiikerin. Kolme tuntia se sitten hippaloi muiden likkojen kanssa ja tuli kotiin silmät loistaen.

Tiistaina minä pääsin naisten saunailtaan ja nautin neljä tuntia aikuisseurasta. Joulumuori toi minulle Siri Hustvedtin Amerikkalaisen elegian ja juuri sen olinkin halunnut lukea. Kiitos!

Keskiviikkona olikin sitten Käävän vuoro esiintyä. Se soitti open kanssa duettona Nallemarssin ja open säestyksellä Kukon, siis "kukko kiekuu punaheltta kanatarhan aidalla". Kääpää jännitti keskiviikkona ihan mielettömästi ja se oli varma, ettei se osaa yhtään mitään. Mutta kuulemma lavalle päästyään jännitys katosi. Molemmat kappaleet menivät hienosti. Matineassa soittivat kaikki open oppilaat ja törmäsin vanhaan luokkakaveriinikin. Kääpä ja Minikääpä oli esityksistä ihan fiiliksissä ja Kääpään teki erityisesti vaikutuksen vibrato. Sitä minä en koskaan ehtinyt oppia. Enkä asemanvaihtoja. Vähän houkuttaisi hommata Iloiset viuluniekat 3-5 ja jatkaa siitä, mihin joskus jäin, mutta toisaalta ei niiden viuluvihkojen mukana tule ylimääräisiä tunteja vuorokauteen. Joten ehkä minä nyt sitten harrastan töitä ja lapsia.

Viime viikosta vielä. Se kurkkupaiseeni poistettiin maanantaina ja tiistaina olin vielä aika heikossa hapessa. Keskiviikkona kävimme katsomassa sen "Joulu tulla jollottaa" ja torstaina tapasimme eläkkeelle jääneen työtoverini Sellossa. Briiffasin häntä lelumaailman saloista ja luulen, että jos josku kyllästyn IT-konsultin hommaan, voin siirtyä suvereenisti lelukonsultiksi.

Perjantaina oli vuorossa perhekerhon joulujuhla. Joululauluja, riisipuuroa ja pipareita. Ja mikä parasta, yllätyspussit lapsille! Torstaina ja perjantaina pystyin jo auttavasti puhumaan, joten elämä oli sikäli helpompaa. Lauantaina söinkin jo lähes normaalisti.

Kääpä sai perjantaina kavereikseen Helmin ja Veeran luokaltaan. Ne leikkivät kaikki koulua, pojatkin pääsivät mukaan. Opettajan tärkein tehtävä on ilmeisesti jakaa tarroja. Kääpä oli ensin opettajana, mutta kokeili myös oppilaan roolia. Lapsi oli näreissään, kun sai tehtävistään vain pienen, eikä edes keskikokoista tarraa, mutta opettaja selitti kärsivällisesti syyt siihen.

Illalla saimme vielä vieraiksi saksalaisen ystäväperheemme, joka oli lähdossä lomiksi Saksaan ja meillä oli pientä joululahjabusinesta. Lapset saivat rinkeleitä, kuusikakkua ja suklaatikkareita ja säntäilivät ympäriinsä. Frank sai Taimilta mahtavat käkätykset.

Mutta näin siis kuluvat päivät Kääpälässä. Elämä on välillä kiireistä, mutta kokonaisuudessaan kaikin puolin antoisaa. En päivääkään vaihtaisi pois.

No comments:

Post a Comment