Sunday, December 25, 2011

Kääpälän joulu

Tätä joulua stressasin enemmän kuin koskaan, mikä on hassua, sillä kerrankin oli aikaa tehdä kaikki valmistelut hyvissä ajoin. Olen pitkin syksyä ostanut lahjoja jemmaan ja ruokakaupassakin kävin jo viime sunnuntaina, jotain hain tosin vielä torstaina.

Mehän olemme viettäneet viimeiset kahdeksan joulua meillä. Kaikki ovat olleet aina tervetulleita, mutta silti paikalle on saapunut vain minun sukuani. Tällä kertaa veljeni oli jo aaton Torniossa, kun parina viime vuotena se on lähtenyt ajamaan vasta aattoyönä. Isomummokin on niin huonossa kunnossa, ettei se pääse sieltä hoivakodista mihinkään.

Käävät olivatkin vähän pettyneitä, kun meille oli tulossa vain kolme vierasta, Mummi, Vaari ja A-sisko/kummi/täti, mutta onhan meitäkin toki jo kuusi. Kovasti ne yrittivät houkutella M-kummia, Pappaa ja Mikkoa mukaan joulunviettoon, mutta hyvät hulinat me saatiin aikaan yhdeksänkin hengen voimin. Oli hyvä, että aikuisia oli viisi, niin aina yksi hoiti Taimistoa ja neljä muuta laitteli lasten leluja kuntoon.

Itse asiassa tänä jouluna tontut olivat jo varsin varhain liikkeellä. Jo aatonaattona joulusukkiin oli ilmestynyt suklaapukit ja kuusenpallot. Pukit sai syödä heti, mutta pallot säästettiin kuuseen.

Kääpä, Minikääpä ja Toukolainen pääsivätkin kuusenhakureissulle Vaarin kanssa. Kuusi haettiin tuosta vierestä ja olikin aika ainutlaatuinen, sellainen tosi tuuhea ja kapea. Laitoin kynttilät ja tähdet jo aatonaattoiltana, jotta lapset pääsevät koristelemaan kuusta heti aattoaamuna.

Kääpiä jännitti kovasti ja Miniäinen heräsikin jo neljältä. Se kävi kurkkaamassa olkkarissa ja näki, miten kuusen alla odotti tonttujen tuomat suklaapukit ja neljä lahjaa, yksi per kääpä. Joulusukkiin oli äiti laittanut vielä piparminttutangot kuuseen ripustettaviksi.

Seiskalta annettiin lupa nousta ja Mies sai olla aamuvuorossa. Poikien tonttupaketeista tuli kummastakin neljä Morbsia, sellaisia pieniä avaruusolioita ja Kääpä sai sormiskeittejä. Pikkuinen Taimi sai M-kummin paketista mollamaijan, jolla on rapiseva hame ja pieniä renkaita, joihin tarttua. Sillä Taimi tykkääkin leikkiä.

Usein olemme käyneet aattona kirkossa, mutta nyt skippasimme sen ja sen sijaan saunoimme ja leivoimme piparit. Käävän kanssa teimme vielä pari pellillistä torttuja. Yllättävän leppoisasti aatto kuluikin kahteen asti. Vieraat saapuivat puoli viiden maissa, ja iltapäivällä oli jo vähän jouduttu turvautumaan telkkarin aattotarjontaan. Pojilla oli kyllä kivat leikit Duploilla ja Morbseilla. Aatonaattona ja aattona ne tekivät kumpanakin yhden lumiukon sateen sulatettaviksi.

Sain muuten Toukolaisen tukankin leikattua! Käävät olivat oikein hienoina uusissa vaatteissaan.

Glögien jälkiin siirryttiin ruokapöytään. Meidän jouluun kuuluu aina sama satsi, mutta listaan ruuat nyt vielä kertaalleen tähän:

-kinkku (Vaarin paistama)
-rosolli (A:n tekemä)
-italiansalaatti, sienisalaatti, perunasalaatti
-hillosipuli
-herneet
-sipuli- ja sinappisilli
-graavilohi
-perunat
-lanttu-, porkkana- ja perunalaatikot
-kotijuusto
-tytinä eli lihahyytelö

Minä siis haen muut kaupasta, mutta kinkun paistaa aina Vaari ja rosollin tekee Anne. Yhtenä jouluna meillä oli kaupan rosollia ja se ei kyllä ollut mistään kotoisin. Sen sijaan laatikoista saan ihan kelvollisia tuunaamalla ne siirapilla ja kermalla. Ennen laatikot teki aina mummo, siis lasten isomummo, mutta harmiksemme emme saaneet siirrettyä taitoa meille jälkipolville. Lanttu- ja porkkanalaatikosta vielä ehkä selviäisin, mutta Mummun soppalooraa en saa kyllä millään tehtyä. Sen pitää olla sellaista tosi makeaa ja juoksevaa. Yhtenä jouluna yritin ja sain aikaiseksi lähinnä perunamuussia. Seuraavana jouluna tuunasin sitten kaupan lootan ja se oli Mummunkin mielestä ihan kelvollista. Samaten kotijuustoa olen yrittänyt, mutta parhaimmaksi olen todennut sen, mitä saa valmiina Karakallion Alepasta.

No niin saatiin taas syötyä. Lounaaksi meillä on jouluruokia ja päivälliselle mennään Vaarin ja M:n luo Pakilaan. Samalla reissulla käymme sitten Maunulassa haudoilla ja ehkä Isomummoakin moikkaamassa Haagassa. Minun toinen vaarini on haudattu Hietaniemeen, mutta sinne tuskin lähdemme suhaamaan.

Ja sitten taas siihen aattoon. Pukki saapui kuuden maissa. Olimme harjoitelleet Käävän johdolla laulamaan "Joulupukki, joulupukki, valkoparta, vanha ukki" ja se sujuikin ihan nappiin. Pukki sai syliinsä haisuli-Taimin. Miten meidän vauva tekeekin aina juuri silloin niskakakat, kun pitää istua papin tai Joulupukin sylissä? No, kaikesta huolimatta vauva oli tyytyväinen, taapero ja leikki-ikäinen innostuneita ja koululainenkin varsin vakuuttunut pukin aitoudesta. Kyseessähän oli siis naapurin Jaakko, jonka luona Mies oli heittänyt vastaavan keikan aiemmin aattona. Miehen ensiesiintyminen kyseisessä roolissa. Meillä oli kyllä itse asiassa kaksikin pukkia, sillä Minikääpä vetäisi myös päälleen pukin releet. Kivoja kuvia saatiin kahdesta Joulupukista, tytöistä ja Toukolaisesta.

Ja sitten se joulun tärkein juttu, lahjat, vaikka Minikääpä väittikin Käävän viuluopelle, että tärkeintä joulussa on Jeesus.

Listasin eilen lahjat ja kehtaan ne ehkä tähän postatakin. Minusta ne ovat mitä parhainta ajankuvaa. Ja niin, ei tämä ainakaan ollut se lamajoulu, jota kovasti pelättiin.

Taimi

-Papalta nalle
-H-kummilta mekko ja kerho/tarhatossut
-H- ja S-kummeilta lapaset ja sukat
-M-kummilta mollamaija
-A:lta joulukirje
-Meiltä Reinot
-Lammas
-Pinottava torni
-Ensimmäinen sanakirja
-Sukkahousut
-Tunika + legginsit

Touko

-R-kummilta 2 ötökkää + rataa
-Papalta 2 Angry Birds -hahmoa ja avaimenperä
-M-kummilta Löytöpingviini -kirja
-Vaarilta traktori + perävaunu
-Vaarilta makuupussi (oli alunperin Käävälle)
-A:lta joulukirje
-M:ta otsalamppu
-Meiltä 2 ötökkää siltataistelussa
-5 Gormitia
-4 Morbsia
-Vanttu -kirja
-Ainon vuosi -kirja
-Röyhtäilevä monsteri
-Gogo-pussi
-Namia
-Housut ja paita
-Hanskat
-Bingo-peli
-Puiset ripustettavat vaatteet
-Käävältä Hot Wheels -auto

Minikääpä

-M-kummilta lasten maailmankartasto
-Papalta 2 Angry Birds -hahmoa ja avaimenperä
-Vaarilta makuupussi ja alusta
-A:lta joulukirje
-M:ta otsalamppu
-Meiltä Gormitien alttari
-5 Gormitia (ja lisäksi yksi uusi ilmestyi jostain)
-4 Morbsia
-Kunnaksen Kauhujen kirja
-Kunnaksen Seitsemän tätiä ja aarre
-Röyhtäilevä monsteri
-Gogo-pussi
-Namia
-Piparkakkupoikapuku
-Ritariasu
-Housut ja paita
-Hanskat
-Suomi-palapeli
-Paperilennokkisetti
-Käävältä Gogo-pussi

Kääpä

-Papalta kauko-ohjattava jeeppi
-Vaarilta makuualusta
-A:lta joulukirje
-M:lta otsalamppu
-Meiltä Squinkies ostari/huvipuisto
-Squinkies-paketti
-Baby Born potkuhousut ja kissatarroja
-Baby Born body
-Ella ja Pate rock-kirja
-Reuhurinne-kirja
-Kunnaksen Seitsemän koiraveljestä
-Seitsemän koiraveljestä -taulu
-Tunika + legginssit
-Yökkäri
-Gogo-pussi
-Unicefin palapeli (yhteiseksi isin kanssa)

Ihanat lahjat! Minikääpä oli ihan onnessaan ja suikkasi suukonkin nukkumaan mennessään. Toukolainen oli yllättävän rauhallinen. Sillä oli kädessä karkkipussi, kaulassa otsalamppu ja ne narulle ripustettavat vaatteet ja se ohjaisi ötököitään varmoin ottein. Lelut ja hanskat se kasasi traktorin lavalle ja ajeli sillä. Vaarillahan on maalla traktori, jolla se roudaa metsästä kaatuneita puita. Kääpä oli ihan innoissaan kauko-ohjattavastaan ja loppuillan se leikki niillä Squinkieseillään. Oli se vielä pukenut Peipparilleenkin, Kaislalle, ne uudet vaatteet ja laittanut vauvansa hoitopisteeseen nukkumaan. Ja uuden Ellankin se oli aloittanut. Pojat ottivat kaikki lahjat sänkyihinsä ja leikkivät niin kauan, kunnes silmät eivät pysyneet enää auki.

Tänään ne saavat laittaa uudet vaatteet päälle, kun lähdetään reissuun. Minäkin saan laittaa uudet sukat, jotka sain Kääpä-tontulta. Sain samalta tontulta myös täytelakupussin ja suklaalevyn, joten olin kyllä ollut todella kiltti! Mieheltä sain Taimin Kalevalan lapsikorun ja nyt minulla on koko satsi. Sain myös Sosuli-mukin töihin, koska näytän kuulemma ihan siltä Sosulilta. Totta se on - käykääpä kurkkaamassa mukista erityisesti se kuva, jossa Sosuli tuijottaa yökkärissään takkatulta. Ja vielä sain kolme pussia Taffelin suolapähkinä-rusina-suklaasekoitusta, johon ihastuin keskiviikkona M&M:n luona. Vaarilta, Merjalta ja Papalta saimme myös paketit: kynttilämaljoja, suklaarasioita ja kauniita koristeita. Mies sai minulta Wagner-palapelin ja palapelimaton, retkiriippumaton, Potter DVD:t ja lautapelin. Niin, ja lapset saivat vielä yhteiseksi soitinsetin M:lta ja T:lta.

Olin kerrankin tyytyväinen Miehen lahjoihin. Lasten lahjojen kanssa meinasi tulla kriisi, mutta jätimme muutamia juttuja antamatta ja nyt kunkin satsi oli vielä ihan kohtuullinen. Mutta olen kyllä vankkumaton materialisti ja olen sitä mieltä, että lasten elämään kuuluvat lelut. Leikki-ikä on kuitenkin niin lyhyt. Olen tosi iloinen 2-, 5- ja 7-vuotiaistamme, jotka leikkivät aamusta iltaan. Vapaa leikki on lapsen kehitykselle äärimmäisen tärkeää, joten minusta on suorastaan aikuisten velvollisuus buustata leikkiä sopivilla lelulahjoilla.

Minikääpä sai juuri valmiiksi kodin Angry Birdseille, siihen tarvittiin joulukalenteri ja vähän lisäpahvia. Toukolaisen pivviinit reissaavat enimmäkseen sillä traktorillaan, nyt on tosin menossa ötökköleikit. Mutta nyt on pakko mennä syömään, ettei Mies hermostu. Tänään saammekin syödä siellä Squinkiesin ostarilla.

P.S. Niistä joulukirjeistä piti vielä laittaa. Eli A oli kirjoittanut kullekin lapselle kirjeen Joulupukilta. Kirjeessä kuvailtiin lapsen luonteenpiirteitä ja maalailtiin tulevaisuudenkuvia ja mikä parasta, luvattiin ottaa kolme isointa yökylään! Saavat pakata mukaan otsalamppunsa ja muutamia leluja ja napata makuupussit kainaloon, seikkailu Veräjämäessä odottaa! Jos vielä saataisiin vaikka Pappa hoitamaan Taimia muutamaksi tunniksi, niin meillähän olisi ihan oma leffailta Miehen kanssa, Selloon ehtii helposti.

Taimi ottaa tuossa ilmakylpyjä isoveljien hellässä hoidossa. Minikääpä on pujotellut sen jalkoihin renkaita sen uudesta lelusta ja nyt ne esittelee siskolleen Gormitejaan.

P.S. 2 Gormitin salaisuus selvisi! Yksi yllätys-Gormiti tuli sen maailmankartaston mukana :)

No comments:

Post a Comment